Turkse voetballers
bezienswaardigheden

De Top Voetbalclubs van Istanbul

Istanbul, de grootste stad van Turkije, is een ware smeltkroes van cultuur, geschiedenis en natuurlijk voetbal! Met enkele van de meest gepassioneerde fans en historische clubs, is voetbal hier meer dan gewoon een spel; het is een manier van leven. In deze blogpost nemen we je mee op een reis langs de meest iconische voetbalclubs, stadions en kampioenen van istanbul.

Fenerbahçe S.K.

Geschiedenis

Opgericht in 1907, is Fenerbahçe een van de oudste en meest succesvolle voetbalclubs in Turkije. De club heeft talloze nationale en internationale titels gewonnen, waaronder maar liefst 28 Turkse kampioenschappen.

Locatie

Het Şükrü Saracoğlu Stadion, genoemd naar een voormalig clubvoorzitter en tevens premier van Turkije, is de thuishaven van Fenerbahçe en ligt in de wijk Kadıköy.

Cultuur

Fenerbahçe staat bekend om zijn gepassioneerde fanbase, die zichzelf ‘Fenerbahçeliler’ noemt. De club heeft een historische rivaliteit met Galatasaray, wat de wedstrijden tussen de twee tot een van de heetste derby’s van het land maakt.

Galatasaray S.K.

Geschiedenis

Galatasaray werd opgericht in 1905 en is een andere reus in het Turkse voetbal. Ze hebben de Süper Lig 22 keer gewonnen en zijn daarnaast de enige Turkse club die de UEFA Cup en Super Cup heeft gewonnen.

Locatie

Je vindt het Türk Telekom Stadyumu in het Europese deel van Istanbul, in de wijk Türk Telekom Arena.

Cultuur

De fanbase van Galatasaray, bekend als ‘Aslanlar’ (De Leeuwen), staat bekend om hun intense passie en loyaliteit. Hun rivaliteit met Fenerbahçe is legendarisch en wordt de ‘Intercontinentale Derby’ genoemd, omdat de clubs uit verschillende delen van Istanbul komen.

Beşiktaş J.K.

Geschiedenis

Beşiktaş, opgericht in 1903, is de oudste van de grote drie clubs in Istanbul. Ze hebben 16 Süper Lig-titels en verschillende andere nationale en internationale prijzen.

Locatie

Het Vodafone Park, gelegen in het Europese deel van Istanbul, is het thuisveld van Beşiktaş.

Cultuur

De supportersgroep ‘Çarşı’ staat bekend om hun sociale en politieke betrokkenheid, naast hun onvoorwaardelijke liefde voor de club. Beşiktaş heeft een historische rivaliteit met zowel Fenerbahçe als Galatasaray, wat de competitie nog meer pit geeft.

İstanbul Başakşehir F.K.

Geschiedenis

Ondanks dat het een relatief nieuwe club is, opgericht in 1990, heeft Başakşehir zich snel opgewerkt in de Turkse voetbalhiërarchie. Ze wonnen hun eerste Süper Lig-titel in het seizoen 2019-2020.

Locatie

Het Başakşehir Fatih Terim Stadion is gelegen in Başakşehir, een district in het Europese deel van Istanbul.

Cultuur

De club heeft niet dezelfde historische aanhang als de grote drie, maar heeft wel een groeiende fanbase en wordt vaak geassocieerd met een meer familievriendelijke voetbalervaring.

Kasımpaşa S.K.

Geschiedenis

Kasımpaşa is misschien niet zo’n grote naam als de anderen, maar ze hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot hun oprichting in 1921.

Locatie

Het Recep Tayyip Erdoğan Stadion, gelegen in de wijk Kasımpaşa, is hun thuisveld.

Cultuur

De club staat bekend om hun vechtlust op het veld en hun fanatieke lokale aanhang. Ze hebben geen grote rivaliteiten zoals de grote drie, maar de wedstrijden zijn altijd vol passie.


En dat zijn de top voetbalclubs van Istanbul! Of je nu een diehard voetbalfan bent of een toerist die de stad bezoekt, zorg ervoor dat je een wedstrijd bijwoont om de echte smaak van Istanbulse voetbalcultuur te ervaren.