İstiklal Caddesi

De İstiklal Caddesi, wat Turks is voor Onafhankelijkheidsstraat, is ook wel de Kalverstraat van Istanbul. Het is één van de bekendste straten van de metropool en ze kreeg haar naam op 29 oktober 1923 als herdenking van de overwinning bij de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. De İstiklal Caddesi is meer dan drie kilometer lang en loopt door het stadscentrum ten noorden van de Gouden Hoorn. Al in de hoogtijjaren van de Oriënt Express was de brede slenterstraat beroemd en ook in de vele zijstraatjes barst het van de winkels, kerken, consulaten, bioscopen, hotels, restaurants en cafés. Een trammetje rijdt piepend en krakend door de straat, van het Tünelstation naar het Taksimplein.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Geschiedenis İstiklal Caddesi

De immer bekende straat, kreeg in de jaren ’70 en ’80 te kampen met een afnemende populariteit, omdat de inmiddels oude inwoners van Istanbul die aan de straat woonden, gingen verhuizen. De cafés en restaurants liepen leeg. Desalniettemin onderging de İstiklal Caddesi eind jaren ’80 en begin jaren ’90 een enorme vernieuwing en ook de historische gebouwen werden gerenoveerd. De hele straat werd voorzien van nieuwe bestrating en de historische trams werden hersteld.

Langzaam kreeg de İstiklal Caddesi haar oude charme en populariteit weer terug. Op een zeker moment was de straat het middelpunt van kleinkunst en vrijetijdsbesteding in Istanbul, met enorme prijsstijgingen van het onroerend goed als gevolg. Vele nieuwe galeries, boekenwinkels, kledingwinkels, hotels en restaurants werden geopend en de zijstraten vormden het decor voor vele internationale festivals, zoals het jaarlijkse Istanbul Film Festival. Hiernaast is de İstiklal Caddesi ook een populaire straat voor allerlei soorten protesten, opmarsen, parades en bijeenkomsten in Istanbul, zoals de jaarlijkse Istanbul Pride, die in 2011 zo’n 10.000 deelnemers aantrok en daarmee de grootste van zijn soort is in het oosten van Europa.

Bruisende straat

De İstiklal Caddesi ligt in het historische district Beyoğlu (Pera) en is alleen toegankelijk voor voetgangers. Mocht je de lange straat helemaal uitlopen en je hebt geen energie meer over voor de terugweg, dan kan je het nostalgische trammetje nemen. Dit is dan ook het enige gemotoriseerde voertuig in de straat. Je vindt er exclusieve boetiekjes, muziekwinkels, boekenwinkels, kunstgaleries, bioscopen, bibliotheken, historische patisserieën, chocolaterieën en restaurants. Ook zijn winkels van bekende merken als Esprit er vertegenwoordigd. İstiklal Caddesi leeft 24 uur per dag en er is dan ook altijd wel wat te doen. Duik bijvoorbeeld ’s avonds één van de cafés in om echte Turkse sferen te proeven. In de vele nachtclubs kan je ook genieten van live muziek.

Bezoekersinformatie İstiklal Caddesi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.