HAGIA SOFIA
bezienswaardigheden

Hagia Sofia: Een Culturele Brug tussen Oost en West

De Hagia Sofia, ook bekend als Aya Sofia of Ayasofya, is een indrukwekkend monument dat oorspronkelijk als christelijk-orthodoxe kathedraal werd gebouwd, maar later werd omgevormd tot een moskee. Nu trekt het jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers, waardoor het een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Istanbul is.

Historisch Overzicht

De Hagia Sofia werd oorspronkelijk gebouwd als de kathedraal van Constantinopel en was eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld. Het is een prachtig voorbeeld van Byzantijnse architectuur, met een interieur dat bedoeld was om het paradijs te weerspiegelen. Helaas stortte de originele koepel in 558 in, slechts twintig jaar na de bouw. De architecten die hiervoor verantwoordelijk waren, betaalden de ultieme prijs en werden onthoofd. De huidige koepel, die in 563 werd voltooid, is een architectonisch meesterwerk. Door de ramen die eromheen zijn aangebracht, lijkt de koepel bijna te zweven.

In 1453, na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk onder leiding van Mehmet II, werd de Hagia Sofia omgevormd tot een moskee. De prachtige Byzantijnse muurschilderingen en mozaïeken werden bedekt met een witte pleisterlaag en minaretten werden toegevoegd.

Transitie naar een Museum

In 1934 werd de moskee door Mustafa Kemal Atatürk, een groot voorstander van de scheiding tussen kerk en staat, omgevormd tot een openbaar gebouw en museum. De oorspronkelijke muurschilderingen en mozaïeken werden herontdekt en hersteld. Hoewel de Arabische geschriften domineren, zijn er nog steeds christelijke iconen te vinden, waaronder een mozaïek van de heilige Johannes Chrysostomos. De UNESCO erkende de historische en culturele waarde van de Hagia Sofia door haar in 1985 tot werelderfgoed te verklaren.

Bezoekersinformatie

Adres: Aya Sofya Meyd.

Openingstijden: Het museum is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur, maar is op maandag gesloten.

Toegangsprijs: De toegang bedraagt 20 YTL.

Als je in Istanbul bent, zorg er dan voor dat je de tijd neemt om de Hagia Sofia te bezoeken. Het is een buitengewoon monument waar de geschiedenis van twee grote wereldreligies en culturen samenkomen.